CCTV- Kapalı devre kamera sistemleri
“Yakaladığı görüntüyü kullanıcıya anlık olarak iletim öncelikle ip kameranın lens ve sensörlerinde oluşan görüntü elektrik sinyaline çevrilir.”
Kapalı Devre Kamera Sistemleri CCTV, aracılığıyla alınan görüntünün belirli bir konuma iletildiği sisteme verilen isimdir. CCTV açılımı, “Kapalı Devre Televizyon” anlamına gelen “Close Circuit TeleVision” kavramından türetilmiştir. Televizyon sisteminden farklı olarak CCTV, bir merkezden geniş kullanıcı kitlesine yayın yapmak yerine belli bir alandaki görüntüyü izleme sistemi olarak tanımlanabilir. Günümüzde CCTV, genellikle güvenlik amaçlı kullanılmasının yanında trafik kontrolü, tehlikeli bölgelerin izlenmesinde de kullanılabilmektedir.
IP kameraların çalışma sistemi, temel olarak yakaladığı görüntüyü kullanıcıya anlık olarak iletmektir. Bu iletimde öncelikle ip kameranın lens ve sensörlerinde oluşan görüntü elektrik sinyaline çevrilir. Bu elektrik sinyali, ip kameranın içinde dahili olarak bulunan işlemciye iletilir. İşlemci analog olan bu elektrik sinyalini dijital sinyale dönüştürür. Dijital sinyal, kayıt altına alınabileceği gibi kameraya dahili veya harici olarak bağlı network, ftp server, web server, smtp client üzerinden yayınlanması da mümkündür.
CCTV sistemi, kameranın kablo aracılığıyla televizyona ya da monitöre bağlanması ile oluşmaktadır. Gelişmiş bir CCTV sisteminde kamera ve monitörün yanı sıra lens, switch ve kayıt cihazı (DVR, NVR vb.) gibi parçalar da bulunabilir. Kameraya harici olarak eklenebilecek bir mikrofon veya kameraların üzerinde bulunan dahili mikrofonlar aracılığıyla ses kaydı da mümkün olabilmektedir.
IP Kamera Faydaları
Çalışması için kart, kayıt cihazı vb. çeşitli aparatlara gerek duymayan ileri kamera teknolojisidir. Internet ve network üzerinden doğrudan (arada kayıt cihazı olmadan) erişim sağlanabilir. IP kameralar üzerinden gelen görüntü ve ses anlık olarak masaüstü / dizüstü bilgisayar, tablet ve mobil cihazlardan izlenebilmektedir.
IP kameralar, programlanabilir bir yapıya sahip olduklarından görüntü depolama, hareket algılama, alarm yönetimi (hırsız, yangın vb.) gibi fonksiyonlara sahiptir.
Akıllı içerik analizleri sayesinde (yüz tanıma, plaka tanıma, sınır ihlali, bölge ihlali, kameraya sabotaj, termal kontrol vb..) bir çok ilave özelliği destekleyebilmektedir Bu özellikleri yanı sıra, kurumların işletme ve bakım maliyetlerinin düşük olması, basit bir ara yüze sahip olması, genişlemeye ve programlamaya uygun bir yapısı olması nedeniyle ip kameralar günümüzde daha çok tercih edilmektedir. Dış ortam güvenliğini sağlama bulunmaktadır. Günümüzde CCTV çözümleri, gelişen teknolojiye paralel olarak kullanıcı ihtiyacına göre çeşitlenebilmektedir. CCTV sistemler, kullanım amacı ve yerine bağlı olarak işletmelerin ihtiyacına uygun farklı çözümler sunabilmektedir.
Related Post
Submit a Review